top of page

Massageterapi

Massageterapeuten kan utföra undersökning av muskelstatus och behandla olika muskulära besvär med massage och töjningar.

En medicinsk massageterapeut behandlar patienter som har smärta eller nedsatt rörlighet i rörelseapparaten. Massageterapeutens främsta verktyg är massage, pressur och triggerpunktsbehandling samt töjning och stretching.

Behandlingen innefattar bland annat djupgående, behandlande och terapeutisk massage.

Vad är skillnaden på en massör och massageterapeut?

En massör är i allmänhet utbildad till att arbeta med massage i avslappnande och friskvårdande syfte. Massageterapeuten har i regel en längre utbildning med djupare kunskaper i främst patologi (sjukdomslära), kinesiologi (rörelselära) och funktionell anatomi.

En välutbildad massageterapeut har kunskap att göra en grundlig undersökning av hållning, ledrörelser och muskelstatus för att utifrån detta behandla muskulära problem med massage och neuromuskulära tekniker.

 

Behandlingsmetoderna för muskelproblem är alltså delvis likvärdiga med andra manuella terapeuter, såsom sjukgymnaster och naprapater. En massageterapeut arbetar dock inte med tekniker som är riktade mot skelettet (Mobilisering och Manipulation).

bottom of page